Duy-Mersin işitme merkezimizde işitme testlerinizi yaptırabilirsiniz. Takribi olarak bir işitme testi 10-15 dakika kadar sürer. Odyometre ile yapılan bu testler kapalı bir kabin içerisinde yapılmaktadır. Odyometri testinden önce dış kulak ve kulak zarı otoskopik muayene ile incelenir, teste engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Teste engel bir durum yok ise kişiye kulaklık takılır ve test yönergesi verilerek teste başlanılır. İşitme testinde sesler önce yüksek gelirken, ses seviyesi giderek düşecektir. Burada test yapılan kişiden beklenen işitebildiği en düşük sesi dahi duyduğunu elindeki buton yardımıyla testi yapan personele belirtmesidir. 1000 Hz, 2000 Hz, 4000 Hz, 6000 Hz, 8000 Hz, 500 Hz, 250 Hz ve 125 Hz sıralaması ile yapılan hava yolu işitme eşikleri testi sonrasında; 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz ve 4000 Hz’de kemik yolu işitme eşiği kontrolü yapılır. Sonrasında konuşma testleri ve rahatsız olunan ses seviyesini belirlemek adına UCL-LDL testleri yapılır. Takribi olarak bir test 10-15 dakika arasında tamamlanmaktadır.
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB’ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB’den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir.
-Hafif dereceli kayıplar 25-40 dB,
-Orta dereceli kayıplar 41-55 dB
-Orta ileri dereceli kayıplar 56-70 dB
-İleri derece kayıplar 71-90 dB
-Çok ileri derece kayıplar 91 dB’den yukarı olan işitme kayıplardır.
Ülkemiz Sağlık Uygulama Tebliği(SUT) son çıkan hükümlerinde de belirtildiği üzere 25 dB üzeri eşiklerde işitme kaybı meydana gelir diyebiliriz. Ancak yukarıda belirtilen tablo gereğince işitme kaybının hangi derecede olduğu kaç desibel ortalamaya sahip olduğu durumuyla değişmektedir.
Saf ses odyometrisi,bireyin işitme seviyesinin ölçülmesi için odyometre cihazıyla sessiz bir kabin içerisinde yapılan teste verilen isimdir. Hava yolu ve kemik yolu olmak üzere 2 ayrı ölçüm içerir. Hava yolu ölçümleri kulağa takılan kafa üstü kulaklıklar ile gerçekleştirilirken kemik yolu ölçümleri kulağın arkasında bulunan mastoid kemik üzerine yerleştirilen vibratörler(kemik yolu kondüktör) ile gerçekleştirilir.
Odyometre cihazı ile yapılan ve saf ses odyometrisinden sonra yapılan bir testtir. Önce bireyin konuşulanları en düşük hangi seviyede duyduğunu ölçümlemek için SRT(Speech Reception Threshould – Konuşmayı Alma Eşiği) testi yapılır. Sonrasında kişinin konuşulan sesleri en rahat duyduğu seviyeyi bulmak için MCL(Most Comfortable Level – En Rahat Duyulan Ses Seviyesi) ölçümü yapılır. Son olarak MCL seviyesinde kişiye tek heceli kelimeler söylenip tekrar etmesi istenilen SDS(Speech Discrimination Score – Konuşma Anlaşılırlık Skoru) testi yapılarak bireyin konuşulanları algılama seviyesi ölçümlenir.
Timpanometri testi, Timpanometri cihazı ile yapılan ve dış kulak yolundaki hava basıncının değiştirilmesi sonucu orta kulağın durumu, kulak zarı ve orta kulak kemikleri hakkında bilgiler veren bir test bataryasıdır. Genellikle orta kulak problemlerinde tanıya götürücü bilgileri sağlık uzmanına verir. Yapılışı son derece kısa ve basit olan timpanometri testi için dış kulağa yerleştirilen yumuşak bir prop kullanılmaktadır.
Duy-Mersin İşitme Cihazları Merkezi sağlıklı günler diler.